facebook

Frambozenboerderij

Wist u dat als voedsel al sinds de middeleeuwen in gebruik waren. De bloemen van de framboos werden door de Dodonacus in een mengsel met honing aanbevolen tegen o.a. ooginfecties.

Tegenwoordig wordt de framboos veel gebruikt om medicijnen voor kinderen een lekker smaakje te geven. Ook wordt de framboos verwerkt in talrijke dranken zoals thee en likeur; men maakt er ijs van en een heerlijke jam.

Ook heeft de framboos vele goede medicinale werkingen.

Bij zwangerschap

Het frambozenblad heeft een lange traditie voor gebruik tijdens de zwangerschap om de baarmoederspieren te versterken zodat wee├źn beter verlopen en de bloedingen na de bevalling beperkt blijven. De thee moet dan regelmatig tijdens de zwangerschap gedronken worden. Ook kan het de zwangerschapmisselijkheid onderdrukken.

Framboos en gezondheid

De framboos bevat onder meer een geneeskrachtige stof, die in die hoeveelheden tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden. Waarschijnlijk komt de stof ook voor in sommige geneeskrachtige Chinese kruiden, aldus de onderzoekers. De framboos staat stijf van de vitamine C, draagt bij aan een gezonde huid, kan hooikoorts, eczeem en astma verlichten en zou zelfs preventief werken tegen kanker. Frambozen stimuleren de doorbloeding.

Frambozen bevatten vele malen meer anti-oxidanten dan bijvoorbeeld tomaten, broccoli en appels.

Verder draagt de framboos bij aan een gezond sexleven, is libidoverhogend voor man en vrouw. Ongeveer de helft van de anti-oxidantenwerking van de frambozen wordt veroorzaakt door ellagitannines. Anti-oxidanten neutraliseren agressieve moleculen in het lichaam en voorkomen celbeschadiging.

Door de samentrekkende werking is het een goed middel tegen diaree, zweertjes in de mond en bloedend tandvlees. Bij een zere keel is het goed om met frambozen thee te gorgelen. Het sap van de framboos is verder zeer bloedzuiverend bij infecties.

Aardbeien

Sinds april 2009 zijn wij ook begonnen met het telen van aardbeien. Een geweldige nieuwe uitdaging die samen met de frambozen een compleet plaatje maakt van onze activiteiten.